Inhoudsopgave


1957 Thunderbird Dynamo



Auto's verbruiken een aardige hoeveelheid electriciteit. Denk aan airco's, radio's, navigatiesystemen, telefoons aan laders, etc. Onze Thunderbirds konden vroeger nog redelijk uit de voeten met een dynamo die rond de 30 ampere leverde. Dan moest je liever geen model met airco hebben.

Het grote nadeel van de dynamo in de oudere modellen (in ieder geval tot het model dat ik heb; een 57-er) is dat het een gelijkstroom dynamo is. wij hebben daar, naar mijn weten, geen aparte naam voor, maar de Amerikanen noemen het een "generator". Een generator gaat z'n werk pas doen boven de 1000 toeren. Dat wil dus zeggen dat je in de file met groot licht aan dus meer verbruikt dan je aanmaakt; je motor staat immers afgesteld op 600 tot 800 toeren stationair. Het kan dus zomaar gebeuren dat je 's nachts bij werk aan de weg met een lege accu komt te staan. Ik spreek uit ervaring...

Toen ik mijn Thunderbird kocht uit de erfenis van oom Gerard (eerder besproken in ons clubblad) was er nog een boel te doen. Hij liep niet mooi en startte slecht. dat hield dus in dat bij het tweaken en tunen er regelmatig gestart werd en de toeren niet hoog kwamen. Lege accu's waren aan de orde van de dag. Op internet kwam ik meerdere verhalen tegen over het vervangen van een generator door een moderne wisselspanning dynamo, de "alternator". Leek mij een leuk projectje, maar om voor de grap 100 euro neer te leggen leek me iets overdreven. Gelukkig hebben wij een autosloperij vlakbij huis. Van de man achter de balie aldaar, mocht ik zelf wel even in de schappen neuzen voor een dynamo die me aanstond. Gewapend met een model uit een Citoen Saxo voor 3 tientjes verliet ik even later het kantoortje.

Om te testen of de dynamo in orde was zette ik 'm vast in een bankschroef, sloot er een voltmeter op aan en zette de boormachine op de kop, en met succes! Ook het electrisch aansluiten op het systeem van de auto was een fluitje van een cent: wat draden doorverbinden, de boormachine erop en bij het op laten lopen van de toeren van deze boormachine zag je het "GEN" lampje op het dashboard van aan naar uit gaan..opnieuw succes.

Het fysiek inbouwen in de motorruimte bleek een grotere uitdaging. Er zijn hiervoor wel weer kitjes te koop, maar ik vond er geen van voor een prijs die het voor een "pet project" zou rechtvaardigen. Dus toch zelf maar weer puzzelen. Met 2 stukjes ijzer, 2 stukken draadeind en een grote hoeveelheid moeren ging het eigenlijk redelijk voorspoedig. De draadeinden gaven, in combinatie met de moeren een grote flexibiliteit bij het afstellen van de v-snaar. Na een uur of 2 zat alles naar tevredenheid op z'n plek en kon de motor gestart worden.. en, zowaar, wederom succes.

We hebben naar volle tevredenheid 3 weken door Frankrijk getoerd.. tenminste als we het hebben over de dynamo. Het verhaal van de reis is binnenkort waarschijnlijk ook te lezen in t blad.

Terug uit Frankrijk besloten we de motor te laten reviseren (wordt misschien nog eens een ander verhaal) en bij het het revisiebedrijf merkten de mannen op dat de dynamo er wel wat iel uitzag; tja, ongeveer het dubbele aantal amperes met ongeveer de helft van de grootte vergeleken met de originele generator. Dus toen ik de motor, gereviseerd en wel, terug wilde bouwen heb ik toch besloten een mooie nieuwe grotere en ook zwaardere (meer amps) aan te schaffen en in te bouwen. Aangezien de meeste verhalen in combinatie met een Thunderbird het hebben over een AC Delco 10Si, heb ik besloten voor dit model te gaan.

Besteld via internet kwam hij 2 dagen later binnen. Aangezien het een nieuw aparaat was ging ik meteen over tot het inbouwen. De Citroen dynamo was een 2 draadssysteem en kon direct aangesloten worden. De Delco is een 3 draadssysteem en bleek iets weerbarstiger. Ik moest een extra draad trekken naar de GEN-light om zo de "self exciter" aan te kunnen sluiten. Nadat ik alles volgens de regelen der kunst (lang leve internet ;-) in had gebouwd en me 3 keer ervan had vergewist dat ik het goed had gedaan, trok ik de stoute schoenen aan en startte de motor. Tot mijn grote schrik bleek het GEN-lampje te blijven branden, wat ik ook probeerde. Na diverse tests en metingen kwam ik tot de conclusie dat de dynamo stuk moest zijn. Bij het uitpakken was het me al opgevallen dat de verpakking niet op de orginele manier dicht zat. Mijn belletje met de webshop hielp me niet veel verder. Ze schoten meteen in de verdediging en begonnen over test-kosten en restocking-fees. Dan toch maar even verder puzzelen. Ik besloot de testopstelling van de Citroen dynamo opnieuw te bouwen en uit te breiden met een exciting optie. Aangezien ik de hele kabelboom vervangen heb had ik nog een GEN-lampje met aansluiting op voorraad, dus ik kon de situatie in de auto redelijk nauwkeurig nabootsen. Ook nu bleek de dynamo, op toeren gebracht door de boormachine, geen enkele volt, laat staan ampere te leveren... is ie dan toch echt stuk?! Toch maar weer even internet raadplegen. Hoe schakelt die self exciter nou precies? Gelukkig vond ik ergens een opmerking over de juiste weerstand over de self exciter... zou dat dan toch t probleem zijn? Ik besloot, ipv het kleine GEN-lampje een koplamp (met grotere weerstand) aan te sluiten. Niet geschoten... Wie schetst mijn verbazing toen bleek dat de dynamo nu al bij lage toeren stroom leverde!! Nu nog op zoek naar n lampje met de juiste (hogere) weerstand en toch in het GEN-fittinkje in het dashboard past.. Ook daar bracht een eerdere verbouwing uitkomst. Het was me namelijk direct bij aanschaf van de TB opgevallen dat het kapje van de dashboard verlichting licht verkleurd was. Duidelijk het gevolg van de warmte van het lampje. Ik heb toen direct het "bulbje" vervangen door een ledlampje dat veel meer licht geeft en vooral koel blijft. Zodra ik dit lampje in de testopstelling toepaste werkte alles naar behoren. Snel alles weer ingebouwd en sindsdien werkt het als de spreekwoordelijke tierelier! De tweede toer door Frankrijk was dan ook een stuk minder spectaculair voor wat betreft motorperikelen dan de eerste, maar misschien wordt ook die nog ooit geplaatst.


Inhoudsopgave